Ny releasestrategi, säsongsreleaser

Episerver introducerade under 2014 en helt ny leveransstrategi med tätare plattformsuppdateringar och stor bakåtkompatibilitet. Detta hjälper dig som kund att snabbare ta del av ny funktionalitet, och att undvika kostsamma uppgraderingar.

Tidigare var det inte ovanligt att man uppgraderade sin webbplats vart 4-5 år, en ofta tekniskt komplicerad och tidsödande process. Företag och organisationer idag har helt andra krav – att behöva lägga tid på krångliga uppgraderingar eller att inte direkt få tillgång till ny funktionalitet är inte längre acceptabelt.

Vi har under en längre tid arbetat för att göra uppgraderingar av Episerver enklare. Under 2014 tog vi ett stort steg när vi introducerade vår kontinuerliga leveransstrategi, med uppdateringar av plattformen nästintill varje vecka.

Versionsnumret finns kvar av tekniska skäl

Den nya leveransstrategin får också till följd att de stora versionslanseringar vi tidigare har gjort – Episerver 6, Episerver 7, Episerver 7.5 – inte längre behövs eller är relevanta. Versionsnumret, som fortfarande finns kvar av tekniska skäl, kommer inte längre signalera att det är dags att uppgradera. För någon månad sedan släppte vi exempelvis version 8.0 av Episerver CMS, men det betyder inte att det är någon större skillnad mot den tidigare versionen, 7.19. Det vi har gjort är en mindre förändring i ett utvecklar-API, något som kräver att vi uppdaterar huvudversionsnumret. (Detta kallas av utvecklare semantisk versionering.)

Det är en omställning för oss och även för er som kunder, där de versionsnummer som vi tidigare har tryckt på inte längre har samma innebörd. Detta för med sig stora fördelar:

  • Varje uppgradering är liten, vilket gör det snabbt, enkelt och riskfritt att installera den.
  • Nya funktioner når er inom ett par veckor från att vi har släppt dem.
  • Inga fler barnsjukdomar, i och med att varje förändring är liten, är plattformen hela tiden stabil.


Episerver Digital Experience Cloud och säsongslanseringar

Inom kort kommer vi att lansera Episerver Digital Experience Cloud, en komplett plattform för digital marknadsföring och e-handel, som låter dig bygga rika och relevanta kundupplevelser. Vi kommer samla det som tidigare har varit separata produkter; Episerver CMS, Commerce, Find, och Add-ons, i ett och samma erbjudande.

I och med detta kommer vi också introducera säsongslanseringar, där vi samlar ihop de funktioner som har släppts de senaste månaderna. Vi kommer förstås alltjämt att släppa ny funktionalitet och buggfixar på veckobasis. Säsongslanseringarna kommer göra det enkelt för dig som kund att snabbt sätta sig in i vad som är nytt i plattformen.

 

Frågor och svar om plattformsuppdateringar och versionsnummer

Episerver CMS version 8.0 – vad är nytt?

Episerver 8 pratades det en del om när den släpptes. Men som sagt så innehöll den funktioner och förbättringar som hade utvecklats under den veckan. Är du intresserad kan du ta del av vad som har utvecklats och släppts under hela vintern och våren. Du kan ta del av alla förändringar på Episerver World.

Har Episerver Commerce och Episerver Find också släppts i nya versioner?

Alla våra produkter släpps i nya versioner så gott som varje vecka. Episerver Commerce har just nu version ?? och Episerver Find version ?? släpps inom kort. Samtliga nyheter från den senaste tiden kommer att marknadslanseras vid introduktionen av Episerver Digital Experience Cloud, men de finns alltså tillgängliga redan nu.??

Hur påverkas befintliga kunder som vill uppgradera från ett tekniskt perspektiv?

Om ni har Episerver CMS 7.5 eller senare är det endast en fråga att som utvecklare att uppdatera Episerver CMS NuGet-paket. Ånyo, uppgraderingen från version 7.19 till version 8.0 är inte avsevärt mycket större än uppgraderingen från version 7.18 till version 7.19.

Med detta sagt finns det ett par API-förändringar som vi har gjort, s.k. breaking changes, och som har motiverat övergången från 7.X till 8.X. Dessa kan du som utvecklare läsa mer om på Episerver World.

Hur påverkas befintliga kunder som vill uppgradera från ett licensmässigt perspektiv?

Om ni har Episerver version 7 eller senare ingår samtliga uppgraderingar, och så också denna. Har du version 6 eller tidigare – kontakta din partner eller kontakta vår säljavdelning på malin.eriksson@Episerver.com 

Vad innebär den nya plattformsuppdateringen med tanke på ”barnsjukdomar”?

Tack vare att varje uppdatering är så liten kan vi hela tiden hålla kodbasen och plattformen mycket robust, och det är också enklare och säkrare att utföra själva uppgraderingen. Som bekant finns det buggar i all mjukvara, men det finns inte fler i version 8.0 av Episerver CMS – snarare tvärtom. Denna uppdatering går inte på något sätt att jämföra med t.ex. övergången från CMS 6 till CMS 7.